Vi har installerat solceller – det borde du också!

Vi har installerat solceller – det borde du också!

14 november 2022 Av Av Johnny Hill

Vi befinner oss mitt i en energikris och en recession utan ett slut i sikte, och med största sannolikhet har vi bara sett början än. Som nya husägare med större utgifter än någonsin har detta gjort oss mycket nervösa och vi letar febrilt efter möjligheter att stabilisera och även sänka våra fasta kostnader.

Och precis som många andra beslutade vi att en av de mest effektiva lösningen är att installera solceller, vilket vi nu har gjort.

En långsiktig investering

Som du säkert förstår var det inte helt billigt att installera solcellerna, men enligt alla beräkningar både vi och leverantören gjort kommer vi kunna räkna hem affären helt inom 8 år och därefter börja tjäna pengar på elen. Dessutom har panelerna en livslängd på uppåt 30 år så om allt går som det ska har vi 22 år av gratis el att se fram emot.

Vi installerade moderna paneler som är ganska väldigt neutrala och därför inte sticker de inte ut så mycket och har, enligt oss, inte påverkat husets estetik.

Vi betalade så klart inte heller för solcellerna kontant utan valde att ansöka om ett solcellslån. Lånet är egentligen ett helt vanligt privatlån utan säkerhet och vi hade turen att förhandla fram en riktigt förmånlig ränta och en löptid på 8 år vilket i slutändan innebär att lånet kostar oss mindre i månaden än vad vi redan nu lägger på elräkningen.

Sammanfattning

I det stora hela kunde vi inte vara mer nöjda med beslutet och eftersom man inte behöver ansöka om bygglov för solpaneler där vi bor var processen snabb och enkel. Bäst av allt är att vi nu slipper oroa oss för vad som kommer hända med energipriserna framöver och kan sova gott i vetskapen om att vi mer eller mindre är självförsörjande när det kommer till elektricitet.