Skapa prydligaste trädgården

Skapa prydligaste trädgården

1 augusti 2023 Av Av Johnny Hill

Börjar häcken se vildvuxen ut? Då är det dags att ta tag i det projektet, innan det går helt överstyr och det blir betydligt jobbigare att klippa den. 

Häcksax – det oumbärliga verktyget för din trädgård

Utbudet av häcksaxar är gediget på marknaden, alla med olika egenskaper. När du väljer häcksax är det viktigt att välja rätt för dina behov och den typ av häck som du ska klippa.
Tänk på häckens storlek, hur den ser ut och var den är placerad. Har den tjocka eller lite tunnare grenar? Det är viktigt att du väljer rätt längd på bladet på din häcksax. Om du har en lång och bred häck som ska trimmas, är det en god idé att välja en längre häcksax. Den lite mindre häcksaxen fungerar däremot alldeles utmärkt till en liten trädgård eftersom den är perfekt lämpad för precisionsarbete.

Du kan välja häcksax som är bensindriven, elektrisk, batteridriven  eller manuell. Den mångsidiga bensindrivna passar bra till stora häckar med ett kraftigt grenverk. Elektrisk häcksax är tyst men där måste du ta hänsyn till sladden som begränsar rörelsefriheten. Den batteridrivna varianten är miljövänlig, smidig och tyst men där måste du tänka på att du har ett batteri som behöver laddas då och då. Slutligen då den manuella häcksaxen – passar perfekt till den lilla trädgårdshäcken eller om det är svåråtkomligt och du kommer garanterat inte att störa grannarna med oljud. 

Förläng livslängden med regelbundet underhåll

Oavsett vilken häcksax du väljer är det av högsta vikt att ta hand om den väl för att förlänga dess livslängd. Smörj knivarna regelbundet och tänk på att kontrollera eventuell sladd och reglage och knivblad. Detta är även viktigt för din egen säkerhets skull.
Om du har en väldigt kraftfull häcksax är det oerhört viktigt att du har bra skyddsutrustning som skor med bra fotfäste, skyddsglasögon, hörselskydd samt greppvänliga handskar. Du hittar allt detta hos din leverantör. 

Läs även – Minnesstund i trädgården – användbara tips under en hemsk tid