Så planerar du (vi) stora inköp till hemmet på bästa sätt

Så planerar du (vi) stora inköp till hemmet på bästa sätt

7 december 2021 Av Av Johnny Hill

Om det är en sak vi har lärt oss sen vi köpte och flyttade in i ett hus är att det tillkommer kostnader och utgifter till allt. En liten renovering blir snabbt ett stort projekt och helt plötsligt måste man köpa in material, vitvaror och andra dyra produkter, ofta utan att man har råd eller tid för den delen.

Fast även om man inte har råd behöver man genomföra sina renoveringar och inköp och istället för att undvika eller skjuta upp kostnaderna, kan man köpa saker smartare. Låt mig förklara hur jag menar.

Prioritera arbetet och dela upp utgifterna

Mitt viktigaste tips har med prioritering och struktur att göra. Det är nämligen omöjligt att göra allt på en gång utan att man riskerar att aldrig bli färdig med något. Tanken är att man ska ha så få bollar i luften samtidigt som man kan.

Fördelarna med detta är många, dels kan du fokusera all din energi på ett och samma projekt, exempelvis en ny veranda, en badrumsrenovering eller nya vitvaror till köket. På så sätt ser du till att allt som ska göras görs korrekt utan att du blir distraherad av andra “måsten”.

För det andra fungerar detta system perfekt om man vill sprida ut sin utgifter något. Låt oss säga att du spenderar en månad med att renovera badrummet och sen två månader senare köper du vitvaror till köket. Då slipper du betala för allt på en gång och kan hålla dig till en budget som passar er ekonomi.

Handla på kredit om möjlighet ges

Ett annat tips för de som har ordnat ekonomi och inte är skuldsatta är att handla på kredit. Jag förstår att alla inte håller med om detta då kreditköp kommer med vissa extra risker. Däremot anser jag att de som har en bra och städad ekonomi kan tjäna mycket på att handla med kreditkort.

Dagens kreditkort har alltid räntefria perioder på mellan 10 och 60 dagar. Det innebär att du kan köpa något idag och betala tillbaka det inom 2 månader (60 dagar) så slipper du betala ränta. Har du valt ett kort med bonus får du dessutom en massa bonuspoäng när du gör stora inköp på kreditkortet.

Väljer du dessutom ett kreditkort med låg ränta öppnar du dörren för att betala tillbaka dina inköp under en ännu längre period. Och som pricken över i:et erbjuder många ledande kreditkort möjligheten att delbetala sin kredit över en längre period.

Det är alltså en win-win där du dels tjänar bonuspoäng och dels slipper punga ut för hela kostnaden på en gång, vare sig du behöver betala för material, hantverkare eller prylar till hemmet.
OBS! Som sagt finns det vissa risker med att använda kreditkort och du ska aldrig köpa eller beställa varor och tjänster om du inte är 100% säker på att du kommer kunna betala tillbaka beloppet i tid.