Svenskar bygger om allt mindre hemma enligt rapport från Danske Bank

Svenskar bygger om allt mindre hemma enligt rapport från Danske Bank

30 maj 2022 Av Av Johnny Hill

Enligt den senaste rapporten från Skog & Ekonomi har hemmabyggandet i Sverige i princip stannat upp de senaste månaderna. Som förklaring ges att det numera är för dyrt att renovera då virkespriserna stigit med 60 procent på ett år.

Efter att intresset för renovering nått rekordnivåer under pandemin har nu utvecklingen bromsats in ordentligt enligt en rapport från Skog & Lantbruk på Danske Bank. Den främsta anledningen är att priset för byggmaterial har skjutit i taket på senaste och att man helt enkelt inte har råd att bygga om hemma. Samma sak gäller för byggföretag som även dem sett en stor förändring i antalet påbörjade byggprojekt, dessutom under en period under året då intresset för renoveringar brukar vara som störst.

“Under pandemin var intresset för hemmabyggande rekordstort. Nu prioriterar man annat samtidigt som det kanske blivit för dyrt i en tid då övriga priser, räntor och osäkerhet ökar. Vi ser en kraftigt minskad efterfrågan på exempelvis tryckimpregnerade trävaror och prissänkningar mitt under högsäsong. Det har nog aldrig hänt förut”, säger Johan Freij, chef för affärsområde Skog & Lantbruk på Danske Bank och författare till rapporten.

Priset för virke har under det senaste året stigit med över 60% vilket resulterat i att efterfrågan på trävaror har störtdykt. Men det är inte bara Sverige som har drabbats utan trenden kan ses över hela världen. Och inte förrän priserna jämnas ut kan vi förvänta oss att mönstret bryts och intresset för renoveringar ökar igen.

Även vi har märkt av prisökningen och har valt att skjuta upp flera av våra planerade renoveringar då vi anser att det inte är värt att genomföra dem med den tidsplan vi hade satt. Förhoppningsvis är detta ett snabbt övergående problem så att vi kan fortsätta bygga vidare på vårt drömhus. Annars har vi övervägt möjligheten att ta ett lån för att genomföra renoveringen, men vi har inte riktigt bestämt oss. I så fall känns det som ett sms lån utan uc då den sortens lån ger oss mest frihet i hur vi spenderar pengarna.