Tips för dig som vill organisera i köket

Organiserat kök

Ett organiserat kök är väl något som alla drömmer om, vare sig man gillar eller hatar att laga mat. Det tycker i alla fall vi och vi har lagt mycket tid och möda på att få till ett så perfekt kök som möjligt.

Här har vi allt vi behöver för att laga enklare rätter till oss själva på vardagar, men också för att ha större middagsbjudningar med släkt och vänner.

Eftersom vi gärna delar med oss av våra framgångar har vi samlat några av våra bästa tips för ett riktigt bra kök som alla kan trivas i.

Renovera och uppdatera efter dina behov och önskemål

Först och främst bör man – om man kan och har råd – renovera och uppdatera sitt kök efter sina egna önskemål och behov. På så sätt kan man placera skåp, spis och kökslådor precis där man vill ha dem. Dessutom kan man designa köket på ett sätt som är tillfredsställande och som matchar resten av huset interiör.

Ett smidigt tips för den som inte vill spendera för mycket tid på att planera ett välfungerande kök är att köpa ett färdigt kök från exempelvis Ikea. Dessa kök är i regel relativt billiga och designade med stort fokus på funktionalitet.

Du bör även se till att du anlitar proffsiga hantverkare för att utföra grovjobbet – något som kan vara lättare sagt än gjort, framför allt eftersom man måste anlita VVS:are och våtrumsexperter.

Utrusta dig med de köksredskap du behöver

Med ett färdigt kök är det dags att fokusera på funktionaliteten genom att utrusta köket med alla de redskap och köksmaskiner du behöver. Här skiljer det sig ganska mycket från person till person vad man anser är nödvändigt så lyssna inte så mycket på andra utan välj det du vet att du behöver.

På sistone har vi till exempel investerat i en riktigt bra juicemaskin, en bakmaskin och en helt ny blender. Detta utöver de maskiner vi tidigare hade, däribland mikrovågsugn.

Spara tid i köket med en matkasse

Något vi har experimenterat med mycket på sistone som hjälpt oss spara tid i köket samtidigt som vi gått mängder med ny inspiration är färdiga matkassar med leverans. Vi båda älskar att laga mat men ibland tryter inspirationen och då har matkassar visat sig vara den perfekta lösningen.

Den bästa matkassen vi har testat är en så kallad välja-själv-kasse där vi själva har kontroll över de måltider som levereras. Vi har till och med valt recept endast baserat på att de tillät oss använda våra nya köksredskap.

Färdiga matkassar har även hjälp oss hålla ordning i vårt skafferi och kylskåp då vi inte längre har samma behov av att köpa massa livsmedel och matvaror.

Se till att där finns ordentligt med sittplatser

Sist men inte minst behöver man prioritera ordentliga sittplatser. För vad är ett kök värt om man inte har någonstans att njuta av maten man lagar, helst i sällskap av nära och kära. Just nu har vi dels ett mindre bord i köket som rymmer 4 personer, men även ett större bord i vår “matsal” där vi får plats med hela släkten och alla vänner som vi ofta bjuder över.

Fördelen med att ha bra sittplatser är att man gärna vill utnyttja dem och därmed skapar man tillfällen att laga mat åt andra. Det är med andra ord en social investering som vi anser att man bör göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen