Att hitta vettiga hantverkare är svårare än man tror

Att hitta vettiga hantverkare är svårare än man tror

20 oktober 2021 Av Av Johnny Hill

Den som har köpt en bostad kommer snart inse hur viktigt det är att ha kontakt med bra och pålitliga hantverkare. Enligt ‘Murphy’s Lag’ kommer allt som kan gå fel, faktiskt gå fel. Och bostäder är inget undantag. Om du inte är händig nog att lösa problem som uppstår i din bostad eller laga saker som går sönder, behöver du därför kunna vända dig till ett proffs.

Samma sak gäller när det är dags att bygga om eller bygga till. Är du inte själv snickare eller känner någon som är det måste du anlita en hantverkare eller en byggfirma. Problemet är att det finns en uppsjö av hantverkare över hela landet, men det är långt ifrån alla som är kompetenta eller pålitliga.

Så hur går man tillväga för att hitta en hantverkare? Baserat på vår egen erfarenhet (och vi har anlitat en hel del hantverkare på sistone) är följande två metoder mest effektiva.

Muntliga rekommendationer

Word-of-mouth – eller djungeltelegrafen – är den äldsta formen av marknadsföring, och än idag en av de mest effektiva i många situationer. De allra flesta väljer idag att anlita och förtro sig till hantverkare för att någon i deras närhet rekommenderade dem.

Innan vi flyttade in i vårt nya hus använde vi själva denna metod och under ett par år hade vi både en elektriker och en snickare som hjälpte oss med allt möjligt runt huset, bland annat med att installera fiber. Båda två hade vi fått rekommenderade av vänner.

Fast när vi sen flyttade in i vårt nya hus och behövde mer hjälp med större renoveringar och ombyggnationer, visade det sig att våra tillför trodda hantverkare inte kunde leverera. Arbetena vi krävde var alldeles för omfattande så vi fick vända oss till en annan metod.

Register över lokala hantverkare

Internet har på många sätt underlättat livet för hela jordens befolkning. Aldrig tidigare har det varit lika lätt att hitta en produkt, tjänst eller svaret på en fråga man har. Oftast krävs det inte mer än ett par knapptryck och ett par minuters sökande innan man hittar det man letar efter.

Detta gäller även för hantverkare och idag finns det flera stora resurser och register över hantverkare i landet. Eftersom vårt nya hus ligger på gränsen mellan Skåne och Halland valde vi att testa tjänsten Hantverkare i Halland, och det visade sig vara ett riktigt bra beslut.

Efter att ha snubblat över ovanstående hemsida dröjde de inte mer än 3 timmar innan vi hade fått offertförslag från flera byggfirmor och hantverkare i närheten. Därefter tog vi 2 dagar på oss att överväga våra val innan vi till slut bestämde oss för en firma.

Idag, flera månader senare, är vi fortfarande nöjda med vårt val. Firman vi hittade har hjälpt oss med flera renoveringar och vi planerar redan att anlita dem igen till våren.

Har du en hantverkare eller en byggfirma som du alltid vänder dig till? Och hur hittade du i så fall dem? Kommentera gärna nedan!