Våra bästa tips för en mysig trädgård

trädgård

Hej!

Sommaren har verkligen flugit förbi och också vår första sommar som husägare. Det har varit helt fantastiskt att få spendera ledigheten hemma och helt komma iordning med vår trädgård och med huset. Som ni vet köpte vi ett spabad innan sommaren och det är vi så glada för! Vi byggde ju dessutom tak över spabadet och flera, annars trista, kvällar när det regnat har vi kunnat sitta i det varma badet, haft massage mot ryggen och något gott att dricka i ljudet till sommarregn. Men nog om det! Det här inlägget ska handla om våra tips för en mysig trädgård.

Tips 1: Växter och grönska i mängder!

Jag älskar grönska och tycker det ger en avslappnad känsla och rofyllt intryck. Ofta åker vi till Plantagen och liknande butiker för att strosa omkring och få inspiration. Jag tycker om att ha variation och vill helst köpa allt fint och härligt jag ser. Men det är viktigt att läsa på de olika egenskaperna hos olika växter. Jag brukar titta på hur de ska skötas, hur mycket skötsel som behövs och var de trivs att växa. Vi har både rabatter i marken och flera krukor på terrassen och framsidan med blommor och grönt, vilket leder mig in på tips nummer 2.

Tips 2: Välj krukor i olika form och färg

Det kan kännas praktiskt att välja ut en typ av blomlåda eller kruka och köra på det i hela trädgården. Men jag väljer gärna krukor i olika storlekar, former och material för att skapa mer liv och en känsla av kreativitet i trädgården. I flera av mina största krukor planterar jag dessutom olika sorters växter och blommor. En trädgård ska vara full av liv och då tycker inte jag att det passar bra med enformighet och fyrkantighet.

Tips 3: Skapa olika platser för umgänge

Ofta tänker man att man ska en uteplats med matbord och stolar eller en loungegrupp på terrassen. Det är väldigt standard och såklart funktionellt. Jag tycker dock att man ska utnyttja trädgården ordentligt om det finns utrymme. Vi har till exempel skapat en liten oas i ena hörnet på trädgården. Där har vi mot tomtgränsen satt upp insynsskydd i trä och planterat en liten häck så platsen bildar ett U. Där har vi ställt bekväma loungemöbler med ett litet bord och det har blivit en perfekt plats för fika, eller ett glas på kvällen. Jag kan också sitta där ibland och läsa, vilket är väldigt rofyllt. Givetvis har vi även investerat i en Weber kolgrill för alla grillkvällar vi planerar inför kommande somrar.

Tips 4: Odla och plantera

Mitt absoluta favorittips för er med trädgård är att odla och plantera olika ätbara saker. Något utav det första vi gjorde när vi fick tillträde till huset var att plantera två äppleträd och ett plommonträd. Det har inte gett skörd i år men förhoppningsvis har vi massa färsk, närodlad frukt nästa sommar! Jag har också flera odlingslådor där jag odlar bland annat sallad, persilja, salladslök och grönkål. I framtiden vill jag ha ett mer ordentligt trädgårdsland så jag kan odla potatis, rödbetor och morötter. Vi har även satt hallonbuskar och vinbärsbuskar. Mums, nu längtar jag till nästa sommar! Förutom att trädgårdsarbete är en bra aktivitet där man får röra på kroppen och vara utomhus så är ju egenodlad mat något fantastiskt. Ekologiskt, närodlat, näringsrikt och hållbart, viktigt för både oss och planeten.

Jag hoppas ni gillar mina trädgårdstips och känner er inspirerade att göra om eller fixa iordning i er egen trädgård. Vi vill också passa på att rekommendera en fantastisk resurs där du kan hitta de bästa trädgårdsprodukterna och redskapen på nätet just nu. Sajten är full med tips, rekommendationer och jämförelser som kan hjälpa dig till din drömträdgård!

Har ni några tips att fylla ut listan med? Då får ni gärna dela med er av dem!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen